Karácsonyi könyvek gyerekeknek

Kevés hasznosabb ajándék van egy jól megválasztott könyvnél, különösen egy kisgyerek számára.

Kevés hasznosabb ajándék van egy jól megválasztott könyvnél, különösen egy kisgyerek számára, akivel a szülő feladata (is) megszerettetni az olvasást. Egy jól megválasztott kötet –és olvasásának ceremóniája- szemléletformáló élménygyárrá válik a csöppség számára. A választék hatalmas, és bizony nem mindegyik könyv minősége felel meg a magas elvárásoknak.

karácsonyi ajándék

Egy jó gyerekkönyv szórakoztató, olvasmányos legyen, de értéket is közvetítsen. Érdekes és izgalmas történetet meséljen, de ne rugaszkodjon el annyira a valóságtól, hogy azt egy gyereknek nehéz legyen leképeznie magában. Ne pártolja az agressziót és ne ültessen helytelen viselkedési mintákat a lurkóba. …és ez „csak” a tartalmára vonatkozik, az egyéb fontos kitételek még ezután jönnek. A kötése erős legyen, ne hulljanak ki belőle egy hónap után a lapok. Az illusztrációk szépek legyenek, a betűk könnyen olvashatóak. (Ez különösen akkor fontos, ha a gyerek már maga olvas, nem a szülő mesél.) A kötet mérete sem elhanyagolható: a túl vastag könyv egyrészt nehezen lapozható, másrészt a hosszúsága elcsüggesztheti a csemetét és már a látványa elveszi a kedvét az olvasástól. (Az esetek nagy többségében.)

A feltételeknek szerencsére több könyv is megfelel, íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

 

Lázár Ervin: A másik Télapó

A remek tollú író két téli meséjét tartalmazza ez a könyv. A grafikákat Szalma Edit készítette. Vidám, kedves történetek, humorral fűszerezve.

„Remélem, Télapó, jó nehéz a puttonyod - mondom bizakodva.

Abbahagyja a búgást, a kezét leereszti.

- Milyen puttonyom?

- Amiben az ajándékokat hozod.

- Ááá - nevet a tudatlan szegényembereknek kijáró fölénnyel -, én nem az a Télapó vagyok. A másik!

- A másik? Melyik?”

Lelőhely ITT.

 

Mészöly Ágnes, Rofusz Kinga: Hófehér karácsony

Ez a kötet a klasszikus karácsonyi mesekönyvek hagyományát eleveníti fel. A szövegben nemcsak ismert, varázsos motívumok (angyalok, varázspor) szerepelnek, hanem a szerző által létrehozott fantasztikus motívumok is (légikocsi, ajándékszállító angyalok) s mindezek egy családi utazásos-elakadásos történetben kedves, meghitt karácsonyi mesét eredményeznek. A történet több szálon folyik: egyrészt szentestén egy kis bakonyi faluban, szakadó hóesésben egy nagymama várja haza fiát és annak kétgyerekes családját. Másrészt a nagyvárosból útnak induló család kalandjait olvashatjuk: nem sokkal a cél előtt megcsúsznak a hóesésben, és elakadnak az autóval. Harmadrészt két angyal bajlódik egy túlterhelt légikocsival, amivel a bakonyi falucskába szánt karácsonyi ajándékokat kell leszállítaniuk, ők is éppen a család elakadt autója mellett szenvednek balesetet.

Lelőhely ITT.

könyv

Bosnyák Viktória: Puszedli és Habcsók

Puszedli, a barnamedve nagyon kíváncsi arra, hogy miről is szól valójában a karácsony. Ez annyira furdalja az oldalát, hogy nem bír téli álmot aludni tőle! Van, aki szerint a lényeg az óriási karácsonyfa és a drága ajándékok. Habcsók, a jegesmedvelány viszont máshogy látja: szerinte az ünnep a szeretetről szól. Kinek higgyen Puszedli?

Ez a könyv két plusz ponttal is indul: egy pszichológia elméletre, az „öt szeretetnyelvre” alapozza a történetet, ami a háttérben láthatatlan hálóként tartja össze a mesét. Másrészt jótékonysági célt is szolgál: az árának egy részével a vásárló a Mikulásgyárat támogatja.

Lelőhely ITT.

 

Bartos Erika: Hógolyó

Az „Anna, Peti, Gergő” és a „Bogyó és Babóca” könyvek szerzője kikerülhetetlen, ha szép, hangulatos ajándékot keresünk a könyvesboltban egy kisgyereknek. Könnyen érthető, tanulságos történeteit minden gyerek szereti. Kevesen tudják azonban, hogy Bartos Erika verseket is ír! A Hógolyó című verseskötete például pont a karácsonyfa alá való darab az óvodások számára.

Lelőhely ITT.

 

Nől a dér, álom jár

Magyar klasszikusok és kortárs írók téli gyerekverseit szedi csokorba ez a kötet. Weöres Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes mellett Gyárfás Endre, Nyulász Péter, Mentovics Éva, Lévay Erzsébet versei is meglapulnak a könyvben. A hangulatos illusztrációkat Varga Tamás készítette.

Lelőhely ITT.

2013-12-16

Ajánlott cikkek

VICCES KÉPESLAPOK
HAGYOMÁNYOS KÉPESLAPOK
189
NAP VAN MÉG KARÁCSONYIG!

Karácsonyi videók

refresh_button