Karácsonyi praktikák sok gyerkőccel

Nem kell lehozni a betlehemi csillagot az égről és vagyonokat költeni, hogy a „Van zsákjában minden jó” rigmust megvalósítsuk.

Elkezdhetjük visszafelé számolni a heteket!  A karácsony már a küszöbön toporog.  A gyerekek ilyenkor a legizgatottabbak, hiszen a december különösen kegyes hozzánk számtalan meglepetést tartogat számukra: Mikulás vagy a (régi szocreál nevén) Télapó, angyalkák, karácsonyfa, egyik öröm éri a másikat. A várakozás időszakában meghitt órákat tölthetünk el csemetéinkkel, hogyha egy kicsivel több figyelmet fordítunk rájuk. Nem kell lehozni a betlehemi csillagot az égről és vagyonokat költeni, hogy a „Van zsákjában minden jó” rigmust maximálisan megvalósítsuk. Mai rohanó világunkban igazi feltöltődés, ha együtt vagyunk. Nem sietünk, kapkodunk zutty oviba be oviból ki, nem keringünk a plázák hömpölygő tömegében. Ez árt a gyermekeknek!

mézeskalács

Mutyizzunk együtt

Nem minden anyának erőssége a kézműveskedés, de nem is kell technika órákat rögtönöznünk, azt hagyjuk a jól bevált pedagógus kollégákra. Egy-egy erdei séta- főleg ha hó is van, mert akkor az igazi -, barangolás a természetben a legnagyobb kincsesbányával felér. (Mai napig emlékszem arra, amikor anyukámmal huszonharmadikán nekivágtunk a havas Bécsi dombnak, hogy dekorációt gyűjtsünk.) Tobozokat, különleges formájú száraz ágakat tudtok gyűjteni a gyerekekkel. Közben kifújjátok magatokból a város füstjét, ha meg falun laktok, az kész főnyeremény. Járhattok egyet a határban. Gyűjthettek kökényt és dércsípte csipkebogyót. Megpróbálhatjátok a fagyöngy vadászatot is, de csak óvatosan.

 

Gasztro ajándékok

A zsákmánnyal hazatérve nagyobb kislányokkal el is készíthetitek az igazi gasztro ajándékokat. Szerintem egy unoka segédletével „kifőzött” kökény- vagy sütőtöklekvártól, csipkebogyószörptől nincs olyan nagymama (bármennyire reumásak is szegény csontjai), aki  ne menne le hídba a meglepetés örömétől. A kis barátnők pedig szívesen kortyolgatják majd a cimborájuk „kotyvasztotta „ szörpöket. Természetesen a mézeskalácsot sem hagyhatjuk ki a buliból. A gyerekek nagyon szeretnek díszíteni. Legyen most övék a pálya. Garázdálkodjanak szabadon a konyhában!

 

Leszállópálya az angyaloknak

A szép formájú ágakat, tobozokat szórófestékkel lefújhatjátok, majd közösen kidekoráhatljátok otthonotokat, hogy mire eljön a karácsony, az angyaloknak tökéletes leszállópályát biztosítsatok. Ilyenkor kis taktikázással be lehet fogni az aprónépet takarításra is.  Ha már tél, akkor hóember!  Tesóm és unokatesóm már kilencéves korukban a kötőtű ördögei voltak. Ha a ti lánykáitok is ekkora spílerek, nyugodtan köthettek hóembert együtt  (testvérkének ajándékba) vattával kitömitek, kartonból megy a fejére egy kalap, ágakból seprű.

hóember

Karácsonyi képeslapok

Karácsony a nagy üdvözlet és jókívánság küldések ideje. Készíthettek együtt karácsonyi képeslapokat. A kicsik rajzolhatnak, a nagyobbak ragaszthatnak, de nyomdázhattok is, vagy ha nagyon profi gyerkőcökről van szó, hajtogathattok. a saját készítésű üdvözlőlap mindenkinek megdobogtatja a szívét.

 

Fenyőillatú mesék

Elolvashatjuk az Evangéliumokból Jézus születésének történetét. Ilyenkor felfrissíthetitek az esti mese repertoárt is. Télapóvárás idejére például olvashattok a rénszarvasokról különböző etológusok tollából vagy megnézhettek az Északi-sarkról egy videót, de lehet Finnországról is. A Kipp –Kopp karácsonyát mindenkinek ajánlom (bevallom, évszaktól függetlenül  még mindig nagy örömmel olvasgatom) és Szabó Magda Tündér Laláját is. A mesék főszereplői legyenek angyalok, hófödte hegyek, hóemberek és fejlesszük a szociális érzékenységet, elő Andersen Kis gyufaárus lányával!

 

Tegyetek jót!

Ha már a szociális érzékenységnél járunk, ne feledkezzünk meg a különböző szeretetszolgálatokról sem. Bátran válogassunk gyermekeinkkel a rászoruló szegény családoknak játékrepertoárunkból. Figyeljünk arra, hogy ne az elnyűtt, kopott darabokat adjuk tovább. Ezzel a kis módszertani programmal empatikus, érző embereket nevelhetünk. Legyünk jók a fázó állatokhoz. Etessük a madarakat, és ha módunkban áll, az erdei vadakat is. Otthontalan embertársaink felé is legyünk szolidárisak. Egy pohár forró tea, egy tányér meleg leves nem csak a szeretetszolgálatok privilégiuma, hanem a miénk is.

2013-12-10

Ajánlott cikkek

VICCES KÉPESLAPOK
HAGYOMÁNYOS KÉPESLAPOK
189
NAP VAN MÉG KARÁCSONYIG!

Karácsonyi videók

refresh_button