Minden idők legnagyszerűbb játékai

Játékok, melyek még ma is jól ismertek. A Teddy mackó története például a 20. század elejére nyúlik vissza.

Mindegyiket ismerjük, ha rájuk gondolunk, mosoly jelenik meg a szánk szegletében, kellemes születésnapi, karácsonyi élmények elevenednek fel újra bennünk. Valószínűleg a szomszédunkban is, és még sok-sok emberben a világ számos szegletében. Akad köztük, amelyik már kiment a divatból, és van, amivel még manapság is találkozhatunk a játékboltok polcain.

Teddy maci

mackó

A kedves játékmackó története a 20. század elejére nyúlik vissza, nevét állítólag onnan kapta, hogy az éppen soros amerikai elnök, a mindenki által csak Teddyként emlegetett Theodore Roosevelt egy vadászat során megvédett egy medvebocsot, melyet a lapok azonnal megírtak (itt kezdődött a bulvársajtó is?). A sztori nyomán az akkor még gyerekcipőben lévő plüss játékmackók hamarosan a Teddy maci nevet viselték. Ezekkel a bájos macikkal ma is találkozhatunk, mindenféle méretben, árkategóriában, gyakran használati tárgyak díszítéseként is.

Roller

roller

Emlékszünk még, milyen felemelő érzés volt fél lábbal hajtva magunkat száguldozni? Szerencsére a roller még most se ment ki a divatból, ha akarjuk, a mi srácainkat is meglephetjük eggyel. Sőt magunkat is, hiszen felnőtteknek gyártottak is léteznek, melyekkel majdnem olyan gyorsan eljuthatunk bárhová, mintha kerékpárral mennénk, aztán az úti cél elérésekor szépen összehajthatjuk a „járgányt”, a hónunk alá csapva magunkkal vihetjük, nehogy ellopják, míg a dolgunk után járunk.

Babaház

babaház

Melyik kislány ne szeretne egy babaházat? Otthon, dobozokból is építhetünk, de az igazi az előre gyártott, ami olyan, mint egy valódi ház, csak kicsiben. Mini szobák, mini bútorok, mini babák – egyszerűen nem tud kimenni a divatból.

Játék telefon

játék telefon

Óvodás képeink jutnak az eszünkbe. Jött a fényképész és egy labdát tett mellénk, meg egy játéktelefont adott a kezünkbe. Boldogan hallóztunk, miközben kattogott a fényképezőgép. Körülbelül ezzel ki is merült a telefonálásunk jó pár évig, hiszen valódi telefon nem sok helyen akadt. Egy klasszikus régi telót idéző játék a mai napig le tudja nyűgözni a lurkókat, még akkor is, ha a telefonálás nem olyan nagy szám, mint régen volt, hiszen a mostani gyerkőcök már gyakran az első szavaikat is mobilon keresztül gagyogják a nagyiéknak.

Gyurma

gyurma

Minden gyermek imád gyúrni, formázni, szétlapítani, és megint gyúrni, formázni, szétlapítani… Megkockáztatjuk, már az őskorban is így volt ez, hiszen az efféle mozgás elengedhetetlen kézügyességünk fejlődéséhez. A gyurma azonban nem dicsekedhet több ezer éves múlttal, sőt még 100 évessel se, 1955-ben találták fel. Ugye nem gondoltuk volna?

Walkie-talkie

játék

Nem is olyan túl régen nagyon nagy szám volt, amikor valakinek walkie-talkie-t hozott a Jézuska. Istennek számított a többi gyerkőc szemében. Sorba is álltunk, hogy mi is játszhassunk vele, belesuttoghassunk, mert hát ha hangosabban beszéltünk, akkor a másik szobában simán hallottuk egymást eme csoda nélkül is. Vajon a mai gyerekeknél mi felel meg ennek az izgalmas játéknak? Elcsenik apa és anya mobilját és vígan nyomulnak az ősök kontójára?

Ugye, hogy nincs az a világítós, kerepelős, modern játékcsoda, 3D-s grafikájú számítógépes játék, ami ezeknek a klasszikus játékoknak a nyomába érhetne?

Forrás: anyuci.hu

2013-12-06

Ajánlott cikkek

VICCES KÉPESLAPOK
HAGYOMÁNYOS KÉPESLAPOK
189
NAP VAN MÉG KARÁCSONYIG!

Karácsonyi videók

refresh_button