Fehér karácsony? Inkább zöld!

Karácsonykor is legyél környezettudatos! Megmutatjuk, hogy csináld! Egyre többen élnek öko megoldásokkal az ünnepek alatt is.

A karácsony a szeretetről, a meghittségről, a figyelemről és egyre inkább a fogyasztásról szól. Ez utóbbinak köszönhető, hogy ilyenkor többet pazarolunk, mint az év egyéb szakaiban és a környezetet is sokkal jobban terheljük. Épp ezért egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy nagy buzgalmunkban gondoljunk a környezetvédelemre is, és törekedjünk ökomegoldásokra ebben az időszakban is. Ha ugyanis ezeket az elveket tartjuk szem előtt, nem kell lemondanunk semmiről, ami az ünnephez kapcsolódik, sőt eltávolodva az esztelen fogyasztástól, sokkal közelebb jutunk ahhoz, amiről a karácsony valóban szól: a szeretethez, a meghittséghez és legfőképpen a figyelemhez. Megmutatjuk, hogy csináld!

karácsonyi dísz

 

Tudatos vásárlás

A pazarlás és túlzott fogyasztás az ajándékvásárlásnál kezdődik, amikor súlyos néptömegek portyáznak a plázákban ajándékra vadászva. Ezen a ponton érdemes egy kicsit lassítani, és végiggondolni, hogy érdemes-e sebtében vásárolni valamit, hogy kipipálhassuk a dolgot és rátérhessünk az ünnepi őrület következő programpontjára. Legfőképpen azon érdemes elgondolkodni, hogy mi lesz a sorsa az ajándékunknak. Vajon újabb haszontalan porfogó lesz, esetleg egy szekrény mélyén vagy rosszabb esetben a kukában végzi? Súlyosbítja a problémát a gazdasági helyzet, ami szintén racionalitásra ösztönöz, hiszen az amúgy is szűkös büdzsét vétek lenne haszontalan ajándékokra pazarolni, így tanácsos biztosra menni. Prózai, ám eredményes megoldás, ha előre megegyezünk, hogy mit ajándékozunk, de ha ragaszkodunk a meglepetés erejéhez, készíthetünk öt-tíz tételes listát a vágyainkról, amiről kiválaszthatja az ajándékozó a számára is megfelelő tételt. Szintén bevált módszer, ha már időben elkezdünk figyelni az elejtett megjegyzésekre és kipuhatoljuk, hogy milyen ajándékra vágyik.

A legközelebbi barátaink és hozzátartozóink általában nem is jelentenek problémát, ám a kollégák, ismerősök, haverok, akiknek csak valami jelképes apróságot szeretnénk adni, már sokkal inkább tévútra vezethetnek minket, és könnyen belefutunk a már említett haszontalan porfogó problémájába. Esetükben biztos – és olcsó – megoldás lehet a magunk készítette ehető ajándék, ami lehet néhány darab ízlésesen csomagolt aprósütemény, házi szörp, lekvár, fűszerolaj vagy bármilyen nyalánkság, amit szépen feldíszített üvegben, dobozban vagy más alkalmas csomagolásban prezentálhatunk. Szintén készíthetünk házi kozmetikumokat, hiszen sok olyan pakolás, testradír, fürdősó és egyéb házi szépítőszer van, amiket el lehet készíteni előre és egy dekoratív üvegben vagy tégelyben megajándékozni vele szeretteinket.

Takarékos csomagolás

Ha tudatosan választottunk ajándékot, már sokat tettünk a környezetünkért, de a megfelelő csomagolással tovább fokozhatjuk a környezettudatosságot, hiszen minden karácsonykor tonnaszám keletkezik hulladék csak a csomagolóanyagokból, nem beszélve azokról a fákról, amiket kifejezetten azért vágnak ki, hogy a belőlük készült csomagolópapír az ajándék átadása után pillanatokon belül a szemetesben landoljon.

A környezettudatos csomagolás már a vásárlásnál elkezdődik: beszerző körútjainkra mindig vigyünk magunkkal megfelelő szatyrot, táskát, és a boltokban ne fogadjuk el a nejlonszatyrokat. Érdemes olyan ajándékokat választani, amik nincsenek túlcsomagolva gyárilag, hogy így is redukáljuk a kidobandó hulladék mennyiségét.

karácsonyi ajándékok

 

A megvásárolt ajándékokat számos módon csomagolhatjuk úgy, hogy nem keletkeznek hulladékhegyek. Ha mindenképpen ragaszkodunk a csomagolópapírhoz, érdemes újrafelhasznált verziót választani, így legalább a fákat megkíméljük. Sokkal célszerűbb azonban, ha maga a csomagolás is az ajándék része. Ötletes és kreatív megoldás, ha egy sálba vagy kendőbe csomagoljuk a többi ajándékot, de készíthetünk vagy vásárolhatunk textil bevásárlótáskát, ami átmenetileg ajándéktasakként funkcionál. Szintén jó megoldás lehet a díszdoboz, amit később méretétől függően ékszerdobozként vagy tároló dobozként lehet használni, és akár magunk is elkészíthetjük. A régi textíliák is remek alternatívát jelentenek, ráadásul stílusosak is. A régi függönyök, terítők vagy épp csipkék így új életre kelhetnek.

Ha kevésbé környezettudatos szerettünk jóvoltából mégis szert teszünk némi csomagolópapírra, érdemes elraktározni, ugyanis jövőre készíthetünk belőle dekorációt, üdvözlőlapot, ajándékkísérőt, bevonhatunk vele ajándéknak szánt dobozt és még számos módon felhasználhatjuk.

Zöld fenyő

Sokan úgy gondolják, hogy műfenyővel tudják leginkább kímélni a környezetet, hiszen így elkerülhető, hogy tömegével vágják ki a fenyőket, amik aztán januárban az utcán végzik. Ilyen szempontból valóban jó megoldás lehet, főleg, ha több évig használjuk ugyanazt a fenyőt, ám a műfenyőnek is vannak árnyoldalai. Gyártásuk során sok káros anyag szabadul fel, rendszerint messziről szállítják őket hozzánk, és ha végül kidobjuk, sokkal lassabban bomlanak le, már ha egyáltalán lebomlanak.

Környezettudatosság szempontjából a legoptimálisabb a cserepes fenyő, amit karácsony után kiültethetünk a kertbe, ha van ilyenünk, de egyre több kertészet kínál olyan fenyőket, amiket ünnepek után visszavesznek. Ha mégis a kivágott fenyő mellett döntünk, fontos, hogy a kiszuperált fát ne dobjuk az utcára vagy a kuka mellé, hanem adjuk le a fenyőfagyűjtő helyeken vagy más szervezett módon szabaduljunk meg tőle, hogy az erre szakosodott cégek szakszerűen újrahasznosíthassák őket.

Ajánlott cikkek

VICCES KÉPESLAPOK
HAGYOMÁNYOS KÉPESLAPOK
157
NAP VAN MÉG KARÁCSONYIG!

Karácsonyi videók

refresh_button