Örökítsd meg gyermeked az ünnepek alatt

Ki ne szeretné megörökíteni mosolygós, csillogó szemű gyermekét, hogy eldicsekedjen vele a rokonságnak, barátoknak, és hogy egykor majd nosztalgiázva nézegethesse a fotókat.

Az ünnepek alatt pedig ez a vágy csak még jobban fokozódik. Hála a digitális technikának, ma már ezrével gyárthatjuk a felvételeket, ám mit érnek, ha a végén a nagy részüket töröljük a memória kártyáról, nemhogy papír formájúra hoznánk és szépen beragasztanánk a nagy családi albumba?

baba

Pedig egy kis odafigyeléssel sokkal több remek felvételt készíthetünk örökmozgó, nevető, csintalan csemeténkről.

Menjetek ki a szabadba

Nagyon megkapóak tudnak lenni a benn készített felvételek is, de ha az idő engedi, menjetek ki a szabadba fényképezkedni. Erre különösen a késő délutáni órák alkalmasak, amikor a fény lágy, egyfajta „arany” ragyogásba von mindent. Amennyiben nincs lehetőségetek kimenni, benn is kerüljétek a vaku használatát, amikor csak lehet.

Készíts közelit

Ne ess abba a hibába, hogy túl sok mindent akarsz megmutatni egy képen. Ezért aztán készíts gyermekedről inkább közeli felvételt, melyen sokkal inkább a személyisége üt át, és az édes pofija helyett nem mindenki arra fog koncentrálni, hogy milyen vagány a színes cipőfűzője.

kisbaba

Ereszkedj le

Térdepelj le, vagy ülj le, hogy gyermekeddel egy szintben legyél. Így egyrészt nem felső perspektívából készült képeket fogsz kapni, másrészt a lurkók – különösen az egészen aprók – sokkal jobban megnyílnak a fényképezőgépnek, ha a fotós velük egy szintben van, és úgy beszél hozzájuk, mosolyog rájuk. Ugye te se tudnál igazi mosolyt villantani, ha közben meg kitörne a nyakad?

Ne habozz

A sokáig egy helyben rostokolás nem tartozik a gyerekek erősségei közé. Az az elbűvölő vigyor, grimasz, akkor jön, mikor nem várod, és ha sokat szöszmötölsz, már tova is tűnt. Ez garantált. Ha tehát meglátod felvillanni, ne habozz, nyomd le a gép felvevő gombját, olyan gyorsan, és annyiszor, ahányszor csak tudod. Egyes fényképezőkön már vannak olyan funkciók, melyek képesek nyomon követni a gyerekek gyors mozgását. Ám ha a te géped nem ilyen, akkor neked kell nagyon gyorsnak lenni, aztán majd ráérsz válogatni a képek között.

szánkózó baba

Hagyd, hogy gyerekeid önmaguk legyenek!

Ne erőltesd a beállított pózokat. Akár lépj egy kicsit hátrább és hagyd, hogy gyermekeid önmaguk legyenek, feledkezzenek meg róla, hogy közben ott a fényképezőgép. Hidd el, így fogod a legemlékezetesebb felvételeket készíteni róluk.

Az öltözék is számít

Ne cicomázd túl gyermeked a fotózáshoz, nem lakodalmas ló! A ruhák legyenek szépek, de ugyanakkor egyszerűek is, ne vesszen el miattuk a gyermeki báj. Ha gyermeked már elég idős hozzá, hagyd, hogy azt viseljen, amit szeretne – persze csak az ésszerűség határain belül. Lehetőleg kerüljétek a túl sok fodrot, flittert, tüllt, inkább az önmagukban is mutatós, de kényelmes ruhák mellett tegyétek le a voksotokat.

2013-12-06

Ajánlott cikkek

VICCES KÉPESLAPOK
HAGYOMÁNYOS KÉPESLAPOK
189
NAP VAN MÉG KARÁCSONYIG!

Karácsonyi videók

refresh_button