Tetszik vagy sem, a karácsony a nagy evések ideje is. Még a legelszántabb fitneszőrülteknél is roskadozik az asztal minden földi jótól, és nagy mennyiségben fogynak a laktató, kalóriadús fogások. A nehéz húsételek és gazdag sütemények után pedig jól esik egy kis nassolás a családi körben elköltött beszélgetés kísérőjeként vagy csak azért, mert ott van az asztalon. A nass pedig rendszerint valamilyen aprósütemény, ami ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, mint a halászlé vagy a bejgli. Az aprósütemény azonban nemcsak a két étkezés közti rágcsálás remek alanya, hanem csinosan kidíszítve akár gasztroajándék vagy hangulatos dekoráció is válhat belőle. Összegyűjtöttünk néhány receptet, amikkel garantáltan hangulatosabb lesz az ünnep.
Karácsonyi mézes sütemény
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 ek. szódabikarbóna, kb. 0,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. mézeskalácsfűszer. A díszítéshez 4 tojásfehérje, kb. 20 dkg porcukor.
Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és letakarva hűtőszekrényben legalább egy napig pihentetjük. a mézes tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. A kivágott darabokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a süteményeket kihűtjük, majd cukormázzal díszítjük. Ehhez a tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy sűrű masszát kapjunk, és nyomózsák segítségével mintákat cifrázunk a süteményekre.
Linzer
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom héja, 1 tk. sütőpor, kb. 15 dkg sárgabaracklekvár.
Elkészítés: Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk. Formákat szaggatunk belőle, majd sütőpapírra sorakoztatjuk és előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 percig sütjük. Az elkészült darabokat lekvárral összeragasztjuk, majd vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.
Csokidarabos keksz
Hozzávalók: 18 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 12,5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 1 db egész tojás, 10 dkg étcsokoládé.
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, jó alaposan összedolgozzuk a tésztát. Apró golyókat formálunk belőlük, melyeket kilapítunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 10-15 percig sütjük a kekszeket.