Te tényleg nem eszel húst? Hogy bírod ki? Ugyan már, csak kóstold meg, abba még senki sem halt bele! Ez nagyon finom, a piacon vettem. Éhen fogsz halni! Ünnep van, most megengedheted magadnak! Egyedül úgysem váltod meg a világot! - Hangzanak el a mondatok a karácsonyi asztalnál ülve. Mindenki számára roppant kellemetlen dolog az, amikor valaki azt mondja “köszönöm, de nem kérek, nem fogyasztok húst”. Az ünnepekkel járó hagyományos rokonlátogatással mindig főszerepet játszik, hogy mindenkinél degeszre tömjük magunkat. Úgyis nem sokára jön a szilveszter és majd újra - mint minden évben - megfogadjuk, a most biztosan sikeres, drasztikus fogyókúrát, amit egészen január 2-ig be is tartunk.
Ha már évek óta vegetáriánus vagy, akkor nincsenek efféle problémáid, kisebb vagy nagyobb nehézségek árán, de tudomásul vette a família és elfogadta, hogy a kis tündérkéjük nem eszik húst. De ha még “új vagy ebben a szakmában”, akkor előtted áll egy meglehetősen hosszú rábeszéléssel járó procedúra és sok kellemetlen párbeszéd. A kevésbé konzervatív család ezt könnyen elfogadja, de a nagyiknál…. ott bizony világháborút kell nyerni. Pedig nem kellene ezért szégyenkezni, vagy “másnak” érezni magunkat. Sőt ez egy olyan dolog, amire mindenkinek büszkének kellene lenni. De legfőképp neked! Hiszen rengeteget teszel már önmagában azzal, ha csak húst nem fogyasztasz, mind az egészségedért, mind az állatokért és természetesen a Földért.
Akkor sem kell sokat törnöd a fejed, hogy hogy fogod ezt túlélni hús nélkül, ha te vagy a házigazda. Sőt ilyenkor van a legkönnyebb dolgod, mert úgy főzöl, ahogy kedved tartja. Persze itt is hatalmas dilemmába ütközik az ember lánya. “Én vagyok a házigazda. A rokonok biztosan ennének húst. Mit tegyek? Menjek el vegetáriánusként a henteshez és vásároljak be tíz kiló húst, csak azért, hogy mások ne fújogjanak?” Egyáltalán létezik olyan, hogy karácsony hús nélkül? - Most biztosan kapásból 10-ből 9,5 ember rávágja, hogy nem. De igen. Létezik. A rokonok bármennyire is ellenkeznek, előbb utóbb tolerálni fogják az életmódodat. Mégis csak ők a rokonaid, vagy mi… Nekik kell leginkább melletted állniuk, kitartani és támogatni abban, amit te jónak látsz.
Úgyhogy, nyugodtan el lehet kezdeni szépen, fokozatosan beadagolni, mint a három lépéses méreginjekciót. Aki már fogyókúrázott az életében - és elég kitartó volt - az tudja, hogy működik ez. Kár, hogy nem létezik olyan, hogy húsallergia, mert akkor könnyebben tudomásul vennék azt a tényt, hogy nem ehetsz húst. Bár attól tartok, még most a XXI. században is vannak olyan konzervatív nézetek. ahol friss kenyeret etetnének a gluténérzékennyel. Igen. Láttam már ilyet. Szóval ott tartottunk, hogy karácsony hús nélkül! Mindenekelőtt, leszögezném: ha csak nem egy macska vagy és mindemellett vegetáriánusnak vallod magad, akkor a hal nem étel! Nincs olyan vegetáriánus, aki eszik halat. Az nem vegetáriánus. A hal pontosan ugyanolyan állat, mint az összes többi. A hal nem növény. Én nem láttam még halat fotoszintetizálni,, de ha valaki igen, kérem, vegye fel a kapcsolatot a szerkesztőséggel. Nem is értem, hogy terjedt el, hogy a vegetáriánusok halat esznek.
De térjünk is a lényegre. Mutatnék pár olyan fogást, amit nyugodtan elkészíthetsz, ha te vagy idén a karácsonyi házigazda. Nem írnék most részletes recepteket, mert akkor huszonhat oldalnyi lenne a cikkem és gondolom, nem mindenki szeretné a napja hátralévő részét velem tölteni. Szóval csak instrukciót adok. Tippeket, olyan fogásokat, amelyeket a család minden tagja szeretni fog.
1. Töltött kagyló
Na, nem olyan kagyló. Biztosan láttad már azt a hatalmas kagyló formájú tésztát az üzletekben. Ideje kipróbálni, ha még nem tetted volna. Készíts egy egyszerű padlizsánkrémet. Turbózd fel nyugodtan pikáns fűszerezéssel. Durvára tört tofuval, petrezselyemmel dúsítsd. A tetejére pedig készítsd sűrű pizzaszószt. És locsold meg vele az egészet, majd süsd össze.
2. Töltött édesburgonya
A kép csak afféle tálalási javaslat. Itt éppen pikáns mexikói zöldségmix van beletöltve. Ez egy fantasztikus fogás, de igazából rád van bízva. Fűszerezd be az általad kiválasztott zöldségeket. Hagyma, paradicsom, paprika, fehérbab, vörös bab, lencse, brokkoli. Bármi, ami zöldségből van. Locsold le egy pár csepp olívaolajjal. Vágd ketté a burgonyát és mehet bele a zöldségmix. Süsd össze az egészet. Tofuval dúsíthatod, de itt is szóba jöhet a padlizsánkrém. Sőt akár te magad is készíthetsz turmixgéppel saját zöldségkrémet, hogy azzal töltsd meg a burgonyákat.
3. Szójafasírt, rántott tofu (na jó, talán sajt is)
Ebben a cikkben részletesen leírtam, a szójafasírt elkészítését. Próbáld ki, ha még nem tetted volna. Ízesítsd ugyanúgy, mint a hagyományos fasírtot. Fűszerpaprikával, hagymával, sóval, borssal. Fel sem fog tűnni, hogy nem húsból van. Hagyományos köretekkel tálald. Na meg végtelen mennyiségű salátával. A rántott sajtot mindenki szereti. Helyettesítsd tofuval. Itt bár kell tojást használni, - legalább húst nem - és kezdésnek belefér a rokonoknál. De semmiképp sem az antibiotikumokkal teli, szupermarketes tojást vedd meg. Zöldségestől, piacról házi csirke tojást. Ez megengedett! Sajttal is ugyanez a helyzet. Házit!
4. Lasagne
Ebben az esetben bolti lasagne port ajánlok. Ha első körben sikereket akarsz elérni. Mi vegetáriánusok, persze egyáltalán nem vágyunk erre az ízfokozókkal agyondúsított porra, na de a “húsevő” rokonaink majd csak ámulnak és bámulnak, hogy hogyan lehet valami ilyen finom, amiben nincs hús. Szóval készítsd el a megadott utasítások szerint a lasagne port. Persze a hús kihagyásával. Padlizsánszeleteket pirítsd meg, és fonnyaszd össze paradicsomkarikákkal, fokhagymával, fűszerekkel és kicsavart spenótlevelekkel, egy-két evőkanál olívaolajjal. (Akár össze is darabolhatod) Hőálló tálban rétegesen pakold egymásra a tésztát, szószt majd a padlizsános, paradicsomos kombót. A tetejére reszelhetsz sajtot, - a tofut jobban díjazom - De olívabogyóval is isteni!
5. Töltött káposzta
A tradicionális töltött káposzta reform vega konyhára szabva. Szója a kulcsszó. Természetesen nem jó, ha mindig szójával akarod helyettesíteni a húst. Nagy mennyiségben egészségtelen és aki igazán vega, az ne akarja a húst helyettesíteni. Ha nem akarok húst enni, akkor nem akarok húst enni. Ez ilyen egyszerű. Viszont a szója abszolút rokonkompatibilis. Téged sem fognak ufónak nézni, mert felfedezik, hogy vannak ízek hús nélkül is és talán még kedvet is kapnak az étrendjük újragondolásához. Egyébként is, ha annyira egészségtelen lenne a szója, szerintem a kínaiak már kihaltak volna. Nagyon egyszerű a dolgod. Tegyük fel, hogy a szójagranulátum = darálthús. Innentől kezdve ugyanúgy elkészítheted a töltött káposztát. Annyi különbséggel, hogy a szójagranulátumot elkészítés előtt 20 percre áztasd forró vízbe és kinyomkodva már készülhet is töltelék. Dúsítsd rizzsel vagy árpával. És persze házi tejföllel kínáld.
Ez csak néhány alap étel. Az interneten böngészve végtelen számú variációt és fogást találhatsz. Javaslom is, hogy keress pontos receptet, mert mint ahogy írtam, én csak instrukciót nyújtottam. Kísérletezz és fedezd fel, hogy milyen az élet hús nélkül!
Boldog vegán karácsonyt mindenkinek!